Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Hotnews
Anul şi data apariţiei: 10/2/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Miruna Cajvaneanu
Titlul articolului: Italia depaseste Spania la imigrantii romani
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-2325680-italia_depaseste_spania_imigrantii_romani.htm


Numele cotidianului

Articolul:


Comentarii

Corespondenta din Roma

Italia depaseste Spania la imigrantii romani

de Miruna Cajvaneanu HotNews.ro

Duminică, 10 februarie 2008, 13:46 Actualitate | Esenţial

Cu ocazia conferintei "Emigranti si legalitate: cazul controversat al Romaniei", organizat de CEI ( Conferinta Episcopala Italiana) , l-am abordat pe cunoscutul expert in imigratie Antonio Ricci, responsabil al cercetarii cu privire la romanii din Italia.

Antonio Ricci a prezentat in avanpremiera pentru HotNews.ro cateva din aspectele ce vor fi evidentiate in volumul aflat in pregatire :  " Volumul va prezenta pentru prima oara o imagine complexa a comunitatii de romani din Italia. La lucrarile de cercetare au participat peste 50 de experti italieni si romani. Vor fi expuse cele mai recente cifre legate de prezenta romanilor in Peninsula, gradul lor de integrare in societatea italiana.  Un intreg capitol il vom dedica nevoii asociative a romanilor. Apoi vom analiza imaginea romanilor prezentata de mass-media italiana. In sfarsit, va fi expusa o panorama a romanilor din punct de vedere al ocupatiei alese in Italia, in paralel cu integrarea lor socio-economica. Raportul evidentiaza si dificultatile pe care romanii le pot intampina sosind in Italia, precum si un anumit grad de delincventa."  

Intrebat daca este chiar atat de mare delincventa romanilor precum se arata in presa italiana,  Antonio Ricci a raspuns: "Avand in vedere ca vorbim despre cifre foarte mari, e normal ca sa existe si un procentaj de criminalitate. Oricum, in Italia exista toate instrumentele necesare pentru a controla delincventa, nefiind necesara inculparea  unei comunitati intregi."   Cu privire la prezenta tiganilor  cu cetatenie romana din Italia, Ricci precizeaza: "nomazii cu pasaport romanesc in Italia sunt in jur de 50 000, adica mai putin de 10 % din totalul romanilor din Peninsula".

 In ceea ce priveste numarul romanilor din Italia, Ricci aniticipeaza:   "Italia este, in prezent, principala tara de primire a imigrantilor romani. In Italia, la inceputul anului 2007, traiau circa 560 000 de romani, la un total de 3 700 000 straini.  Estimam ca, pe parcursul anului 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, au mai venit intre 60 000 si 100 000 de romani. Colegii nostri din Spania, cu care sunt in legatura, care au aratat si ultimele cifre legate de romanii din tara lor: 600 000 pentru un total de 4 000 000 de imigranti. Deci, conform calculelor noastre, Italia depaseste Spania in ceea ce priveste numarul de imigranti romani. De la 1 ianuarie 2007 este mult mai greu de relevat numarul romanilor, pentru ca nu mai este necesar permisul de sedere, deci inscrierea in arhivele ministerului de Interne. Dificultatile stabilirii unor cifre exacte survin ca urmare a faptului ca romanii nu se inscriu la evidenta populatiei sau se inscriu cu intarziere. Iar procedurile de centralizare sufera mari intarzieri la primarii. Pentru a avea o  imagine exacta a prezentei romanesti in Italia, ma refer la cei care decid sa ramana, va trebui sa mai asteptam un an -doi, adica finalizarea procesului de inscriere in registrele de resedinta.", a concluzionat Antonia Ricci.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.